Продукти


  •  2 килограма миди
  • 30мл. слънчогледово олио
  • чаена лъжичка сол
  • чаена лъжичка червен пипер
  • глава лук

 

Приготвяне

На дъното на тенджерата изсипете слънчогледово олио, така че да покрие дъното. Прибавете чаена лъжичка сол и чаена лъжичка червен пипер. Нарежете една глава лук и я сложете при олиото, солта и червения пипер. Изсипете добре почистените миди, сложете капака и включете котлона на 6 ????  Това е!

Когато се отворят всички миди, може да изключите котлона и да изчакате още 5 минути.

Тънкости

Важно! Мидите се приготвят за десетина минути – трябва да се отворят! Ако се задушават повече време се свиват /стават малки/ и жилави!

По тази рецепта може да се приготвят САМО прясно уловени миди, до 2 часа след улова!

Когато включите котлона, олиото се загрява и запържва лукът и червения пипер които сте поставили на дъното. Температурата се вдига и загрява мидите които започват да се отварят и водата в тях стопира процеса на запържване.

Истината е че, вкусът до голяма степен се придава и допълва от морската вода която остава при затварянето на мидата в момента на нейния улов.

Почистете добре мидите от натрупванията върху тях, тук няма да влизам в подробности защото има много и най- различни начини – с нож, телена четка… или специална машина /въртящ се барабан/. Аз лично предпочитам да ги сложа в кофа и да ги бъркам с пръчка на брега на морето. При търкането една в друга се почистван от самосебеси и се запазва морската вода вътре в мидата която придава и допълва нейния вкус.


Една истински морска рецепта трябва да се приготвя бързо и просто!