Скордаля – от скордо /чесън/, е сос с преобладаващ и характерен чеснов вкус, който допълва и подсилва вкуса от прясно изпържената или изпечена риба. Подходящ за всички видове риба, а в миналото и за консервирането и. Автентичната и най-често приготвяната рецепта е:

Рибата се пържи в нагорещено слънчогледово олио. Отделя се в подходящ съд. Олиото от изпържената риба се прецежда и се поставя отново на огъня. Ако е повече се отлива. Добавя се щипка сол и чесън на филийки, супена лъжица брашно и супена лъжица оцет. Долива се вода. След като поври малко и водата се поизпари, скордалята е готова и с нея може да се залее рибата. След заливането се поставя капак и се оставя да отлежи за десетина минути.

Оставена за другия ден, рибата е дори по-вкусна. По този начин я приготвят старите рибари по таляните, корабите… В миналото за консервирането на рибата се е приготвяла основно тази скордаля с която е заливана изпържената и подредена в буркани риба – консерва, която след стерилизация може да се яде цяла зима.


Другата, често използвана рецепта за скордаля е:

Отделя се меката, вътрешна част на филийка хляб. Намокря се и се изстисква от излишната водата. Поставя се в купичка. Добавят се счукан чесън, една-две лъжици кисело мляко, щипка сол, орехи /нарязани на едро/ – по възможност печени. Добавя се лъжичка от олиото в което е запържена рибата или струйка зехтин. Сок от четвърт лимон – лимона може и да се нареже с остър нож на ситни кубчета по 2-3 мм. Разбърква се добре!

Има много рецепти за приготвяне на скордаля, но точно тези двете се приготвят от много години.