„Морската храна има седем качества и с всеки изминал час губи едно от тях”

Черни черноморски миди с ориз. Рецепта, любима и позната на всеки по черноморието. Типична и донякъде ритуална за всеки дом, тази рецепта е свързана с бита и традициите по нашето черноморие. Приготвя се редовно и често е харесвана от всички, дори и от хора необичащи морска храна. Всеки дом си има своя рецепта и всеки твърди, че тя е най-вкусна.

Черната мида присъства по нашите брегове от десетки хиляди години. Тя е устояла на всички негативни фактори… Устоя дори и на нашествието на рапана. В момента могат да се наблюдават възстановяване на колониите от едри, диви, черни черноморски миди. А от 2007г. отново се изграждат мидени ферми, чието производство изцяло измести вносните продукти на българския пазар.

Наред с богатото съдържание на микроелементи, като цинк, йод, селен…, мидата е и един от най-богатите натурални източници на витамин B12. Този витамин предпазва мозъчните клетки от стареене и поддържа мозъка в добра кондиция. А йодът е основният физиологичен регулатор на настроението чрез хормоните.

Няколко рецепти, които Аз знам от дете:


Пълнени миди „Несебър“

 • Добре изчистените от налепи миди се отварят една по една с нож. Премахва се нишковидния израстък от ядката. Изтеклият от тях „сок“ се събира в отделен съд.
 • Оризът е омесен предварително /за час, два/ в слънчогледово олио, сол, червен пипер, нарязан на ситно лук и много джоджан. По този начин не слепва и всяко зърно се отделя.
 • P1260846Отворените вече миди се пълнят с овкусеният ориз, до половината или по-точно едната черупка се пълни до ръба – на равно с ръба.
 • Двете, неотделени една от друга черупки се затварят, като вътре остава ядката и оризът.
 • Нареждат се в подходящ съд, като на дъното му се поставя тензух а в миналото лозови клонки. Върху тях се поставя чиния, обърната с дъното нагоре, която ги притиска.
 • Към прецеденият „сос“ от мидите се добавя нужното количество вода, за да се получи съотношение на ориз към вода – 1:4. Разреденият сос се налива в съда с наредените миди.
 • Ври под капак. Обикновено за приготвяне се използва правилото: След като заври бодата – Пет минути на силен огън, петнадесет на бавен /на половина/ и десет минути престой на изключен котлон.

Сервира се затворена, като критерий за естетика е ориза да не е излязъл от нея.


Пълнени миди – Мързелива рецепта

 • P1260849Омесения предварително ориз /за час-два/ в слънчогледово олио, сол, червен пипер, нарязан на ситно лук и много джоджан, се задушава за десет минути във вода в съотношение: една част ориз : две части вода.
 • Към врящия от десет минути ориз се добавят добре изчистените от налепи миди и се поставя капак.
 • След 15 минути се отваря капака и се започва интензивно разбъркване на полуотворените миди. Това продължава около десет минути.

Миди с ориз – без черупки

 • P1260848На дъното на подходящ съд се сипва слънчогледово олио, сол, червен пипер, нарязан на ситно лук.
 • Добавят се добре почистените от налепи миди.
 • Поставя се капак и след петнадесет минути на силен огън в тенджерата има отворени миди а на дъното има овкусен сос.
 • Мидите се отделят от черупките и се премахва нишковидния израстък. От килограм миди с черупка излизат – двеста, триста грама ядка.
 • Омесения предварително /за час, два/ в слънчогледово олио и много джоджан ориз се поставя в подходящ съд. Залива се със соса останал от задушаването на мидите, като ако е необходимо се разрежда с вода до съотношение 1:3
 • Ври на силен огън десет минути, след което се добавят добре почистените мидени ядки. След още десет минути на по-слаб огън може да се свалят от котлона.

Черупките се почистват с нож или четка от полепите по тях. Ако не са добре почистени при готвенето песъчинките могат да се смесят с ориза и да хрускат неприятно.

Ако при приготвянето има неотворени миди – много е вероятно те да не са живи. Изхвърлете ги.
Има голяма вероятност, тези рецепти да не се получат, ако мидите са уловени преди повече от два часа, от започване на приготвянето им. Или по-точно, вкусът няма да е същия! Затова „на морето“ са най-хубави!!! И рибата е най-хубава, и раците…
„Морската храна има седем качества и с всеки изминал час губи едно от тях”