Мъртвото вълнение, Мъртво течение или както често е наричано - Мъртвак е природно явление, образуващо се непосредствено до брега на морето. Няма по-естествено нещо от него. Присъства винаги. На всеки бряг. Така циркулира водата. Но силата и продължителността му най-често зависи от други фактори, когато те се натрупат, "отварят" много работа на водните спасители.

Мъртвака е причина за голяма част от опасните ситуации в които попадат летовниците...

Не е лошо тук, в този сайт да има една статия в която да бъде описано и обяснено образуването му и начините за преодоляване на това "течение". Все пак сигурността е на първо място!

Мъртво вълнение

Тук ще опиша най-лошия сценарий, при който ако човек знае какво прави не би трябвало да причини нищо повече от малко по-продължително плуване.

Опасното и "страшно" мъртво вълнение се образува, когато вятъра духа продължително време /повече от ден/ с посока - Изток /за българското крайбрежие/. Обикновено когато този вятър духа продължително време "носи" към нашите брегове по-голямо от обичайното количество вода. След утихването на вятъра, се образува така нареченото Мъртво вълнение. Името Мъртво вълнение идва от "Отмиращо вълнение". Това вълнение често е наричано в морският ни жаргон - Солган. Вълните му са дълги, често по няколко десетки метра, обхващащи обикновено целия залив... При всички случаи широки над метър. Те се движат бавно и равномерно. Успоредно на брега.

rip8Когато достигнат брега, от завихрянето на водата се образува канал, който продължава успоредно, по целия бряг. Той се намира непосредствено след влизане във водата - на метър два от брега. Дълбочината му зависи от силата на вълнението. Постоянно прииждащата и събираща се във канала вода носена от вълните, търси место от което да се върне отново в морето. Именно, при "късане" на плитчината, която се намира също успоредно на брега, но малко по-навътре. Насъбралата се в канала вода се отича отново към морето. На "скъсаното" от течението място се образува - "Мъртво течение" от брега към морето. В някой от случаите, много силно.

Местоположението му е по-скоро непредсказуемо, но има случаи в които се появява винаги на едно и също място. По-някога може да се появи и изчезне внезапно на различни места. Течението е най-силно в горната част, близо до повърхността. Един от митовете е, че то тегли плувеца вертикално надолу, към дъното, но това не е вярно. Погледнато отгоре може да заблуди всеки с привидно по-спокойните, без вълни води. Точно от там повечето незапознати с това явление летовници предпочитат да влязат в морето. След което биват повлечени от течението навътре.

imageАко човек не изпадне в паника а запази самообладание, не може да му се случи нищо необичайно. Отпускайки се по течението, то ще го завлече навътре и с отслабването му, плувеца ще заплува успоредно и към брега. Докато излезе невредим. Проблемите започват, когато човек изпадне в паника и започне да изразходва енергията си за да се бори с течението. То почти винаги е по силно от възможностите ни и е по-добре да изчакаме отслабването му. След което да заплуваме успоредно към края на течението, където то е по-слабо. И от там, към брега.

Името или по-скоро терминът "Мъртво вълнение" идва от образувалите се при продължителен вятър "отмрели вълни", от които всъщност се състои. Дори когато вятърът отдавна е спрял, при пълно безветрие в морето може да има високи, "дебели вълни". Те са се образували от теченията и разместването на водните пластове предходните дни. Това вълнение може да се определи още като "Старо ветрово вълнение". Най-силно изразено е по плитките брегове, кейовете, високите подаващи се над водата скали... Там се образуват и най-силните обратни течения!

Няма нужда да се споменава, че трябва да се посещават само охраняеми плажове. На които има спасители, които са обучени и физически способни да помогнат при всеки възникнал проблем!!!

Ако статията ви е харесала и ви е била полезна, моля да я споделите! Колкото повече хора са запознати с това явление, толкова по-безопасно в бъдеще ще е то!