Меню
Вашата Количка

МОРСКА ИСТОРИЯ RSS Feed

04 ное ВАРНА ПРЕЗ КРИМСКАТА ВОЙНА
0 5430
След революциите в Европа в средата на ХІХ век между Англия и Франция възникнали остри противоречия по повод интересите им в разпадащата се Османска империя, но в борбата си срещу Русия за влияние на ..
04 ное ВЕНЕЦИЯ ВЛАДЕЕЛА МОРЕТАТА
0 1706
Въпреки сладникаво-романтичните щампи, прикачвани към името и, Венеция винаги очарова посетителите си. Тя ги вълнува... и учудва! Защо са тези странни усилия за построяването на един град, извоюван от..
04 ное КЕРАМИКА ОТ МОРЕТО
0 1464
Подводните археологически проучвания привличат напоследък вниманието на учените у нас. Причините са две: на първо място те дават възможност да се установят нови данни за историята на корабоплаването п..
04 ное УДЪЛЖЕНИТЕ ПЛАВНИЦИ – БЪЛГАРСКАТА СЛЕДА
0 1920
Скоростта на придвижване на човек под вода без механични средства е обект на изследване главно в две насоки на практическата дейност: при изпълнението на различни диверсионно-разузнавателни задачи и п..
01 ное ИСТОРИЯ НА ПИРАТСКОТО ЗНАМЕ
0 3450
Първото нещо за което се сеща човек, когато чуе думата пират или пиратски кораб е Пиратския флаг и черепа с кръстосаните кости. Няма филм за пирати в който да не е развято пиратското знаме. Няма и све..
01 ное ПРИНЦ - ЧЕРНИЯТ ПРИНЦ
0 2599
История за кораб натоварен с тонове злато във вид на гвинеи, определени за заплати на съюзническите войски в Кримската война. История за кораб, който може би се намира по нашите брегове и отвреме наве..
01 ное ВАГНЕР И СЪКРОВИЩЕТО
0 1624
През февруари 1967 г. в музея „Парк Бернет“ в Ню Йорк по време на един търг експертите имали възможност да видят уникална находка — златна верига, дълга 3,5 м, с окачена в края свирка във формата на д..
01 ное ЧЕРНО МОРЕ И ДРЕВНОТО ЧОВЕШКО ПРИСЪСТВИЕ
0 2610
„За да предвидиш бъдещето, трябва да познаваш миналото.“Всеки възприема края на своя кръгозор за край на света… Истината минава през три етапа. Първи, смятана е за абсурд. Втори, отричана. Трети, прие..
01 ное СЮРКУФ - КОРСАРЯТ НА НАПОЛЕОН
0 1723
На 12 декември 1773 г. край Ламанш в старото корсарско градче Сен Мало се ражда човекът, влязъл в историята като най-великия корсар на Франция. Славата му затъмнява всички други звезди на френския чер..
01 ное МОРСКИ СУЕВЕРИЯ ОТ БЪЛГАРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ
0 2362
Заедно с хилядолетния моряшки опит от поколение на поколение се предават обичаи, вярвания и обреди, станали морски традиции. Голяма част от чара на моряшката професия се дължи именно на традициите. Дн..
01 ное ЗА ЧАЙКИТЕ И ЗЛАТОТО
0 1499
Едно голямо златно съкровище, намиращо се на морското дъно около Несебър или Емона е все още ненамерено. Според преписка от 1623 година, писана от монах във островния манастир “Св. Анастасия” край Бур..
01 ное КАК ВРЕМЕТО ДОЙДЕ ПРИ МОРЯЦИТЕ
0 881
Жан-Филип МалисОктомври 1707 година. В Лондон пристига ужасна новина. Адмиралският кораб на средиземноморския флот „Льо Асосион" заедно с още три други кораба се е разбил върху скалите на островите Си..
Показани от 1 до 12 от 16 (2 страници)